Wie ben ik?

Even voorstellen, Maartje van de Laar (35)

Zoals velen kwam ik door verschillende levenslessen met veel vallen en opstaan erachter wie ik echt ben en wat ik nou werkelijk wilde in mijn leven. Na het plotselinge overlijden van mijn moeder, kwam ik na 2 jaar in een burn-out terecht en besloot ik na een periode van rust en zelfreflectie het roer om te gooien, mijn hart te gaan volgen en na 9 jaar te stoppen met mijn kledingboetiek die ik samen met mijn moeder had.

Tijdens mijn herstel ben ik de opleiding Kind en (op)voeding en Consulent Natuurlijke Gezondheid bij Sonnevelt Opleidingen gaan doen. Hier heb ik vanuit de 4 natuurkwaliteiten (temperamenten) leren kijken naar de fysieke, psychische, sociale, spirituele aspecten en o.a het biologische ritme, levensstijl en voeding. Om me verder te specialiseren en dieper naar de kern van veel voorkomende ‘problemen’ met kinderen te gaan heb ik de opleiding tot kindertolk gevolgd, hier heb ik met de methode PresentChild® leren werken om de onderliggende boodschap van het gedrag van het kind naar de ouder te kunnen vertalen.

Wat ik zelf als kind ondervonden heb is dat ik vaak niet begrepen werd door mijn ouders, leraren en andere kinderen. Als kind dacht ik al buiten de kaders, als een enorme beelddenker, mijn gevoeligheid en een hoop fantasie liep ik vaak vast in het gewone leventje en op school. Ze noemde me vaak een dromer. Ik was anders, voldeed niet aan wat er van me werd verwacht, ik paste niet in het perfecte plaatje. En dat kan eigenlijk niet in deze maatschappij, hierdoor had ik al heel jong faalangst ontwikkeld en presteerde ik onder mijn kunnen. Het was een lastige weg om van iets wat me zo in de weg heeft gezeten ‘mijn gevoeligheid’ mijn kracht te maken. Daardoor begrijp ik heel goed wat kinderen voelen bij bijvoorbeeld het presteren onder druk (Cito-toets) of als je ‘anders’ bent en dat je eigenlijk niet jezelf kan en mag zijn. Maar je bent allemaal uniek en dat is juist iets om trots op te zijn!

Juist door vanuit mijn eigen ervaring, intuïtie en kennis te werken heb ik een mooie combinatie om mijn missie te volbrengen. Met de belangrijkste kernwaarden: respect, professionaliteit, integriteit, duurzaamheid en het allerbelangrijkste een dosis humor. Een andere benadering bij soms lastige situaties en zo iets tastbaars voor ouder en kind creëren, steeds terug naar de basis. Hierdoor ervaren kinderen juist weer hun ‘anders zijn’ en ‘gevoeligheid’ als een kracht en niet als een last. Bij kinderen ligt de basis, de toekomstige bewoners van deze wereld. Ik geloof juist in de kracht van ouder en kind samen en zo mede door een coachingstraject aan te gaan vanuit meerdere ingangen tot een oplossing te komen.