Workshop krachtvoorwerp maken

In het traditionele sjamanisme (indianen) wordt intensief gebruik gemaakt van rituele voorwerpen, ook wel krachtvoorwerpen genoemd. Door zo’n voorwerp haalt een sjamaan de van nature onstoffelijke spirituele krachten naar onze wereld om er in de materie mee samen te werken.

Je eigen unieke krachtvoorwerp maken

Alle bomen, planten, stenen, alle (totem)dieren enzovoort beschikken allen over hun eigen specifieke energie (kracht). Door materialen te combineren of er een totemdier of ander symbool op te schilderen maak je je eigen unieke krachtvoorwerp.

Voorbeelden van krachtvoorwerpen zijn een beschilderde en/of bewerkte tak uit het bos (praatstok of talkingstick), een amulet voor om je nek, smudge veren, krachtstenen. Ook een dromenvanger is een oud Indiaans krachtvoorwerp dat helpt dromen en visioenen uit te kristalliseren. Het vormt een schakel tussen de droomwereld en de dagelijkse wereld.

Wat is een dromenvanger?

Een dromenvanger (ook wel Dream Catcher genoemd) bestaat uit een ring waar een speciaal geweven ‘web’ tussen gespannen is. In het midden van dit web zit een gat, en onder aan de ring hangt altijd een veer. De veer vertegenwoordigt het element lucht, maar symboliseert ook het leven. Aan de randen van de ring hangen vaak ook touwtjes of reepjes leer met veren.

Het ontstaan van een dromenvanger

Dromenvangers komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, van de native Americans die wij kennen als Indianen. Dromen spelen een belangrijke rol in de tradities van indianen. Veel legendes verhalen over akelige dromen die rampen aankondigden. Ojibwa is de naam van een stam die geloofden dat dromen het resultaat waren van diverse factoren, en waarvan toeval een belangrijk deel uitmaakte.

Een oudere kreeg een visioen en vertelde hoe hij een hoepel voor zich zag waarin een web geweven was. Aan de hoepel hing een veer en een kraal die positieve dromen naar de dromer zouden leiden, terwijl negatieve dromen in het web zouden blijven steken.

Elke-dag-een-droom

Hoe werkt een dromenvanger?

De dromenvanger wordt opgehangen op een plaats boven het bed waar hij ’s morgens de eerste zonnestralen kan opvangen. De dromenvanger vangt de akelige dromen in haar web, waarna ze worden vernietigd door de eerste zonnestralen.

Een droom die op deze manier wordt gevangen en vernietigd kan de dromer niet achtervolgen en kan ook niet meer op zoek gaan naar een andere dromer. Er zijn speciale dromen die specifiek voor jou bestemd zijn omdat ze een persoonlijke boodschap bevatten. Deze dromen zullen altijd door het web glippen, zodat je de belangrijke symbolen of boodschappen toch zult kunnen ontvangen.

Een aangename of zinvolle droom volgt de steen of de kraal naar het midden van het web en van daaruit naar de persoon die onder de dromenvanger ligt te slapen. Positieve dromen kunnen beide kanten op door het midden van de dromenvanger. Ze kunnen dus steeds opnieuw worden gedroomd door dezelfde persoon, maar ook door andere dromers.

Zelf een dromenvanger maken

De kracht van een dromenvanger zit vooral in het zelf maken en het zorgvuldig bij elkaar zoeken van de verschillende onderdelen. Takjes, veren, schelpen, edelstenen, kralen etc. maken je dromenvanger uniek.

 

Workshop krachtstok/praatstok maken

De krachtstok

De indianen gebruiken de krachtstok vaak als praatstok of ‘talkingstick’ tijdens een groepsgesprek. Degene die deze stok in de handen heeft is de spreker waar met respect naar geluisterd wordt en deze wordt weer doorgegeven aan de volgende spreker die dan de aandacht heeft.

Een krachtstok maken

Een krachtstok maak je met een bepaalde intentie, bijvoorbeeld het versterken van een eigenschap in jezelf, zelfvertrouwen, openheid, verbinding. Alles wat verwerkt wordt in en aan de stok is van natuurlijke materialen. Ieder materiaal en elk symbool kan gebruikt worden, als het maar betekenis voor je heeft. Je stopt jouw energie in de stok met de intentie deze te gaan gebruiken voor de kracht die je nodig hebt.

Workshop kracht amulet maken

Het woord amulet komt van het Latijnse ‘amuletum’, dat ‘wijze van bescherming’ betekent. Een amulet wordt meestal aan een koordje of een ketting om je nek gedragen. Het gebruik van amuletten is al heel oud. Amuletten zijn meestal gemaakt van natuurlijk materialen zoals bijv hout, steen, bot, kruidenbuideltjes, schelpen enz.

Een amulet kun je maken met alles wat voor jou waarde heeft. Je kunt bijvoorbeeld ook een ketting maken met mineralen en edelstenen. Bedenk waar jij je amulet voor wilt gebruiken. Je kunt een edelsteen, of een steen die je hebt gevonden, opladen met je eigen energie.

Neem een steen die je erg mooi vindt in je handen en bedenk dat al je positieve energie in de steen straalt. Zeg tegen de steen waar hij voor is en draag de steen daarna bij je. De steen is nu jouw persoonlijke amulet. Iedere keer dat je hem nodig hebt pak je de steen even vast en je zult de positieve energie er weer van voelen.

Workshop schatkist maken

U kind kan bijvoorbeeld ook een schatkist maken voor al zijn/haar spulletjes die een speciale emotionele betekenis hebben voor je kind.

Of een gezonde snoep schatkist die de kinderen zelf beschilderen en opfleuren zodat ze het veel leuker vinden om daar iets uit te snoepen dan uit een plastic snoepzak vol suiker, kleur- en zoetstoffen.